Thursday, May 26, 2011

bila beban sudah hilang..

Finally dapat jugak i login blog ni walaupun sebelum ni dah login pastu logut balik tanpa buat apa2..aduh..rasanya macam masa semakin x cukup je walaupun i dok rumah..jangan fikir bila dok rumah and jaga anak je, i banyak masa free..memang banyak masa..tu pun time anak tido..tapi time tu, i pun dah exhausted dah..memang ngantuk tahap babeng..ni kebetulan i ada mood untuk berblog, so, ape lagi..banyaklah cite yang akan keluar dari dalam kepala i ni..dah berzaman asyik SAVE je..tak sempat nak post..

Sejak2 dah abis trimester pertama ni, mood i untuk berblog memang berganda2..sebabnya i pun dah x alahan2 lagi..and i pun dah jadi rajin balik..hehe..sebabnya, masa i tgh morning sickness je dulu, apepun i malas buat..ditambah lagi dgn nak siapkan tesis..nak jaga anak lagi..adoi..hampir nak muntah je tiap2 hari..keje apepun i malas buat..even nak basuh pinggan pun malas..nak makan pun lagilah malas berganda2..asyik terbaring je..sampaikan husband i pun cakap tahap kerajinan i dah menurun dah..haha..tapi takpe..i tau..i bukanlah malas pun..malas belajar memang yer..tapi bab2 buat keje rumah, i bukanlah seorang yg pemalas..masa i dalam trimester pertama tu, husband i lah yg buat segala benda..bila kerajinan i menurun, kerajinan dia pulak yg naik..tapi memang sebelum ni dia rajin pun tolong i buat keje..

Start bila i balik kampung i kt Kedah, untuk siapkan tesis i ni, selama 2 minggu lebih, mood i berubah terus..dari jadi malas naik sikit kepada rajin..haha..selera makan i pun bertambah balik..and suddenly terus hilang segala morning sickness and nausea tu..rasa lega sangat..sebab tu i percaya perubahan tempat boleh memainkan peranan jugak dalam mengurangkan tahap alahan kita tu..balik je KL and bila dah submit tesis i tu, rasa macam hilang segala beban kt dalam kepala i tu..YaAllah..Tuhan jelah yg tau betapa bebannya i nak siapkan tesis tu..i tak tido selama 3 hari berturut2 semata2 nak siapkan tesis i tu..haha..ibu mengandung sampai tak tdo langsung..mula2 i risau jugak bila tak tido langsung..dahla siang pun tak rehat and tido..sebab jaga budak kecik ni..i dah cuba tido waktu malam..tapi i tak lena..lepas Subuh baru i tdo..tu pun takleh nak lajak lama2 sebab budak kecik tu pun anytime je leh bangun..bila nak viva pulak lagilah i kecut perut tahap ape lagi..Tuhan jelah yang tau tahap kecutnya perut i..even benda dah siap and segala slide complete, tapi i still tak boleh nak tido terbayangkan presentation tu nanti..aduhai..

Now, bilaa dah setel semua, memang rasa lega yg teramat..rasa macam dalam kepala ngan dada ni kosong..memang sama je macam masa i nak abiskan projek masa undergrad dulu..still burden gak benda alah ni..tapi yg master ni, i rasa lagi burden sebab i buat projek ni last minute changes..i tukar tajuk pun last minit..sebab tu i risau tahap babeng..semuanya disebabkan benda yang sepatutnya i buat pada asalnya tu, tak dapat lagi barangnya..and i pun dah malas lagi nak masuk lab sebab i mengandung..i taknak terdedah dengan chemical2 kat lab tu..that's why i terpaksa tukar jugak tajuk walaupun at first time, i terpaksa bersedia dgn hujah2 yg patut bila i nak bagitau supervisor i..mujur supervisor i memahami.."but u have to work hard la sebab tak banyak masa"..itu kata dia..sebab tu la i serabut gila dengan benda alah ni..

Now, everything was settled..and i was feel like macam burung berterbangan bebas kt awan..haha..nak pegi mana2 pun, my mind was free at that time..tak perlu nak fikir apa2..haha..macam dah tamat apa lagi tah..haha..belum buat phd lagi tu..mau pengsan i kalau buat phd macam tu..dengan anak lagi..tak tahulah i camne orang lain siapkan tesis masing2 tambah2 ada anak kecik yg anytime je dia kacau kita..i pulak, awal2, i memang malas nak stay up sampai pagi..kalau i ngantuk, i tido..haha..tambah2 masa mengandung ni, lagilah i malas nak stay up..serious memang rasa mencabar btul nak siapkan benda alah ni..dahlah nak g UPM, i terpaksa bawak anak i ni..nak kendong memang takleh..sebab i tak berani amik risiko..so, biar jela dia jalan ke sana ke mari dalam UPM n ofis tu.but of course la bila i biarkan dia berjalan, memang makan masa la..setengah jam boleh jadi sejam...memang mencabar time2 ngandung ni..ke hulu ke hilir i usung anak i dalam proses nak menyiapkan projek ni..nak g kedai, g makan, g library..cuma ada hari yg i terpaksa jumpa supervisor untuk discuss, i terpaksa panggil adik i untuk teman i ke UPM..supaya dia dapat take over Hannan kejap..uish..tak taulah camne lecturer2 lain yg mengandung ni handle anak2 lain masa siapkan phd masing2..haru i tengok..


2 comments:

  1. oo..akak amek masters kt upm ke? amek course apa?

    ReplyDelete
  2. amik kos environmental engineering..hehe

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...