Tuesday, December 20, 2011

kerisauan melanda..

Awal minggu aritu, i rasa stress sangat..sebab i rasa susu badan i dah mula merudum..yes..i memang dah agak dah..sebab everytime Iman menyusu badan, dia akan main-main je..and that's why susu i merudum..maknanya kurang hisapan dan rangsangan pada puting..and i jugak dah lama tak perah susu..awal-awal kelahiran Iman dulu, pagi2 je, i dah perah susu..agak banyak jugak..masa tu pun dalam pantang, semestinya susu sedang meriah..hehe..but now, i pun dah kembali ke rumah sendiri untuk memulakan kehidupan kami semula..setelah berzaman we all menetap di rumah parents i..sejak we all pindah ke Penang aritu..

And now, i dah kurang perah susu sebab susu yang i perah banyak2 aritu, membazir sebab Iman reject minum susu thru botol..sampai nangis-nangis dia taknak minum botol..i pun dah pening..last-last, susu tu buang cemtu je sebab dah overdue..but now, bila i tengok Iman main-main je masa tengah breastfeed, i terfikirkan i nak bagi jugak susu thru botol..at least, i boleh tengok banyak mana dia minum..plus, baru-baru ni, lepas monthly checkup baby, berat dia hanya naik 0.2kg je dari 4.5 kg..dalam masa sebulan okeh..tu baru 3 bulan..i dah terkejut..sikit sangat naik..i dah fikir, tak boleh jadi ni..and i fikir ni mesti sebab dia asyik main-main je masa menyusu..i nekad, i nak bagi jugak thru botol..supaya i dapat latih dia minum susu thru botol in case i dah mula bekerja nanti..takut jugak kelam kabut kalau dia still reject botol susu..of course it's not good kalau kita dah ada dengan dia, kita nak bagi botol susu pulak..tapi nak buat camne..itu sajalah usaha i untuk memperbanyakkan susu i..if baby kurang hisap, and i pun kurang perah, macam mana susu nak banyak..

Now, bila i dah start perah balik susu i pada hari ke-3 minggu ni, susu i dah banyak balik..compare to hari pertama minggu ni, bila i perah, sikit sangat susu yang i boleh collect..i dah risau..i nekad walau apapun caranya, i taknak bagi susu formula kat anak i walau sikit camnepun susu i..and i belum lagi terfikirkan untuk amik milk booster..i rasa i cuma perlu tingkatkan usaha i dengan kerapkan lagi penyusuan dan nak taknak i kena perah jugak susu walaupun Iman taknak minum susu thru botol..and seriously,i realize that bila i dah mula perah kembali susu i every morning, susu i bertambah balik..at least dah bertambah 1 oz..compare masa awal minggu aritu..sedih i tengok susu i sikit sangat masa tu..syukur alhamdulillah..Tuhan bagi lagi rezeki untuk Iman menyusu badan..

Friday, November 25, 2011

kelahiran Nur Iman Zahraa' (cont)

Sunday 18/9/11
1.30 am - Ok..right after sampai kat PAC, lepas check, doc cakap baru dilate 3cm..so i have to wait a few hours more..aduh..i cannot stand anymore..contraction selang 8 minit..then dia suruh i masuk wad je..kesian  Encik BB i yg tunggu kt luar..dahlah i tak dibenarkan bawa masuk hp..tak tau macam mana nak bagitau condition i masa tu..

3.30 am - i masuk wad..husband i pun follow..guard siap bagi lagi dia masuk bilik i tu..and teman i..padahal lelaki tak dibenarkan masuk..nasib baik..hehe..orang depan katil i siap pandang2 i dalam gelap lagi..pandang kehairanan..

4 am - i dah tak tahan lagi sakit..husband i bagitau nurse..and nurse check lagi bukaan..already 4cm..and dia suruh i bersiap-siap nak pegi labor room pulak..haaaa..baru baring 15 minit kat katil wad, dah nak kena g LR pulak..

Kat LR, I bertarung tahan sakit sorang2..cannot stand with the pain..without pain relief..husband i pulak kena tunggu kt luar dulu..nurse tu sorang je..tapi baik sangat cakap..macam mak-mak..i bagitau dia kejap lagi kalau i nak bersalin dah, tolong panggil husband i masuk..i kalau boleh nak jugak dia masuk sebab dia tak pernah berpeluang masuk tunggu i bersalin..kali ni peluang dah memang ada..nurse tu kata ok..

5 am - Datang doc check lagi sekali..masa tu still lagi 4cm..i tak tahan gila..selang 4 minit sakit tu..doc kata nak bagi ubat tahan sakit kat i, tapi dia tak boleh nak bagi lagi sebab baby tak berapa aktif and asyik tido je..kalau dia bagi ubat tahan sakit, akan buat baby tu lagi tido and susah masa nak bersalin nanti..so i tahan jelah tanpa ubat tahan sakit..doc cuma bagi i sedut gas je..at first, i taktau camne nak sedut gas tu..sebab i sedut kejap2..tak rasa perbezaannya langsung..of course la not effective coz i sedut mixed dgn udara luar..then bila i sedut lama2, baru terasa di awangan..fuh..so drowsy..i mamai..dengar bunyi-bunyi tapak kaki orang and suara orang..tapi suara yang putus..but still can feel the pain..huhu..then lepas tu i malas sedut lagi sebab sama je..the pain is not relieve and even lessen..

Masa tengah menunggu tu la, i dengar suara pompuan lain kt LR sebelah tengah menangis nak meneran..menangis teresak-esak lagi ok..dalam hati i, kenapalah sampai cemtu sekali dia nak beranak.bercampur lagi dengan suara midwife yg marah-marah and pokpekpokpek kt pompuan tu.. i agak dekat 4 or 5 orang jugakla dorang tu..huhu..bagi i, teruk jugak situation dia nak beranak..dengan jelas i dengar dia nangis..i berdoa janganlah benda cemtu jadi kat i..

5.45 am - Then tak tahan sakit yg amat, i panggil nurse lagi buat kali ke3..i cakap rasa macam nak beranak dah and nak buang air besar..but maybe dia sakit hati i panggil dia banyak2 kali, dia terus tinggikan suara kt i kata jangan panggil dia banyak2 kali..nanti i takde suara and takde tenaga nak push..haha..masa tu, i slowly talk dgn dia cakap i nak beranak dah and then terus dia check, baru dia nak kelam kabut sebab dia dah nampak kepala baby dah..haa tulah..masa aku panggil banyak2 kali suruh cek tadi, dia kata belum masanya lagi..mcm confident je..i pun tak tau apa yg dia buat kt luar LR tu..

So bila kelam kabut cemtu, diapun dah tak sempat nak panggil husband i sebab dia sorang je yg nak sambut baby..huhu..that was the thing yang i regret sangat..its all bcoz of them..kenapalah dia tak benarkan je husband i masuk awal2 tadi masa i tengah sakit sorang2 tu..and dia mintak maaf kat i sebab tak dapat nak panggil husband i yg tengah tunggu kt luar tu..tanpa apa-apa berita..kesian dia menunggu..so, what can i say at that time?nak maki balik..hanya mampu tersenyum sajalah..padahal guard ada kt luar..takkanlah bodoh sangat sampai tak tahu nak fikir how to call my husband outside..agaknya semua tido kot..maklumlah..waktu tengah sedap membuta..

Monday 19/9/11
6.08 am - Dalam 10-15 minit cemtu, baby selamat keluar..alhamdulillah..sekejap je..and i tanya midwife tu laki ke perempuan since i tak menaruh harapan sangat dgn result scan gender aritu..and it's GIRL..syukur..but baby keluar without crying..again, i pelik anak-anak i ni..kedua-dua anak i keluar perut tak nangis langsung..walawehhh..



tak sangka keluar dengan pipi tembam 
cemni..taktaula ikut siapa..rambut pulak,
mak oiii..lebat gila..x sama anak 1st..
maybe ikut famili husband..


Lepas bersihkan baby, dorang cari husband i untuk azankan baby..husband i pulak menghilangkan diri..aduh..rupa-rupanya dia pegi solat Subuh kat surau..kesian dia..tunggu i lama sangat tak dapat nak masuk tunggu i..bila dah panggil untuk azan, dia pulak hilang.

8 am - I masuk wad balik..dengan baby..alhamdulillah baby i sihat walafiat semuanya..and masa tu baru i dapat jumpa husband i...huhu..kesian BB..

Di wad, dekat kul 11 am i breakfast..dahlah lepas bersalin i tak minum apa2 kecuali air suam..sebab i dah menggigil-gigil lepas push baby..mujur i sempat makan sebelum beranak..but i donno why, kali ni i bersalin memang i tak hilang energy compare to 1st child dulu..this time, i masih larat bangun katil and pegi toilet sorang2..and mandi jugak.ini kat wad la..sebelum tu, i ada tanya nurse if i nak mandi boleh ke..dia pulak cakap tak payah lagi..lap2 badan je..sebab dia risau i masih lemah and i should wait my husband or mandi kt rumah je utk assist i..tapi i kan degil..not degil..cuma i rasa rimas and geli geleman dengan pad yg hospital provide..biasalah kan..kesudahannya, i mandi terusla sebab ada hot water..

Tapi still pelik sebab i tak rasa mengantuk and letih..kalau dulu, masa bersalin kan Hannan, quite after transfer ke wad, i memang collapse atas katil..tido sehari suntuk dalam wad dari pagi sampai petang..sebab letih sangat2..tido tanpa bangun langsung..energy i memang all out i guna masa i nak beranak..kali ni, alhamdulillah, i masih mampu ulang-alik toilet banyak2 kali..maybe, bila bersalin kali ke-2, semuanya dah lain..tak sama dengan yg pertama..

Apapun, syukur..Allah permudahkan semuanya dari awal i mengandung sampai bersalin..tanpa apa-apa komplikasi..and baby pun..waktu tengahari, i dah dibenarkan balik rumah..i balik dengan husband je..semuanya sendiri..yelah kan..klu nak compare masa 1st, ramainyalah orang yg meneman..kali ni, sebab dah ada pengalaman ni, semuanya buat sendiri..kalau masa anak 1st, mungkin masa tu takde pengalaman lagi nak bawak balik baby sendiri ke rumah..Tuhan permudahkan semuanya..the most important thing, i'm proud that i delivered my baby without pain relief or pain killer..no epidural, no injection..and even gas, i used it just once..but then, i stop using it sebab sama je..i tetap sakit berguling-guling..alhamdulillah..

kelahiran Nur Iman Zahraa'..

So far, no story come out about my baby birth last 2 months..huhu.sangat kesian.seriously..even though i stay with my family right now for confinement, still not enough time to update my blog about my new baby..why?haha..

My journey as being a pregnant mummy is easy..Allah ease everything until giving birth..such a sweet memory that i cannot forget..of course for everyone..even though how hard u giving birth, still cannot forget also..me too..but of course giving birth yg 1st would be the most memorable thing i won't forget..still until now..

My due date is on 14 September 2011..14/9 gone..then wait for another day,still not come out..another day, still not come out..still no sign to give birth..air selusuh made by my dad pun finish already..then my husband bagi minyak selusuh lagi..sapu punya sapu..with doa, i applied on my tummy..at that time, i still ligat ke hulu ke hilir mengendong my daughter sorang ni..pegi bank angkut dia..then shopping for Hari Raya lagi..oh my God..at that time, i'm thinking janganlah baby ni keluar kat shopping complex..dengan tempat yang so over crowded..memang masa tu, i memang tak larat gila berjalan sebab sakit kaki..lenguh gila2 sebab kaki pun dah bengkak..orang cakap kalau dah bengkak kaki tu, memang tanda-tanda bersalin la tu..dengan puasa lagi..mak oi..but what to do..i memang nak jugak go for shopping demi anak i..i tak mengharapkan husband i yang belikan sorang2..haha..

Saturday 17/9 
I noticed ada bloody show sikit..mixed with vaginal discharge..but small amount jela blood tu..so, i just let it be..i diam jela sebab i rasa masa tu sikit sangat darah tu..and i rasa takde sakit2 langsung or having contraction..masa tu i tak cite kat husband and even my mum pun sebab rasa tanda-tanda biasa je..

Sunday 18/9
The same sign jugak..masa tengah kat dapur tolong-tolong my mum masak, i pun terceritala kt my mum kata ada darah sikit keluar..but still small amount jgk at that time..but my mum's opinion is different from me..dia suruh i pegi cek if darah dah ada..but apa yang i ingat, nurse pernah kata kat i if darah come out with a severe contraction, then i have to go to hospital..but i pulak takde contraction lagi..then i tanya one of my friend..dia cakap i have to go to hospital jugak..to check la condition baby or maybe dah dilate ke..

2.30 pm - Quite after having lunch, terus rushing g hospital dengan husband i..oh at that time, luckily my husband still here with me..sebab still holiday lagi..kalau tak, kelam kabutlah my mum..sampai2 je, i terus ke PAC untuk check heart beat baby..then mcm biasalah..benda yang paling i tak suka, and takut nak check bukaan..doc cakap takde bukaan lagi..dia pulak macam tak sure btul ke takde bukaan lagi..and she ask her friend to check again!!!!OMG..doc apa ni..itupun takleh nak sure..dia ingat orang tak sakit ke nak korek2 banyak2 kali..masa tu memang i rasa nak marah..tapi dalam hati jela..tapi yes..memang kawan doc tu cakap belum buka lagi jalan..and dia suruh i balik and datang malamnya pulak untuk cek lagi..nasib baik rumah dekat je dgn hospital..

Ok i balik rumah..tapi petang tu, start around 5.30pm, i dah start sakit-sakit dah..rasa mild contraction..selang 15 minit cemtu..my mum suruh i baca doa yang dia bagi if i rasa sakit and baca setiap kali  rasa sakit..my mum pulak susah hati..tapi i still relax..hehe..contraction tu berpanjangan sampai malam..

9.30 pm -I pegi lagi sekali hospital untuk cek..sebab doc tu yang suruh datang cek balik if possible..after checking, dia kata takde bukaan jugak..but i dah rasa sakit yang amat dah..dia tanya i sakit kat mana..i cakapla sakit kat bawah terusla..then dia kata if sakit nak beranak, akan sakit start dari belakang pinggang, then ke depan and slowly turun ke bawah..dia boleh pulak kata yg i sakit sekarang ni bukan contration..maybe ada infection kot..or air kencing kotor..dia amik sample kencing and suruh i balik rumah dulu.result urine test kena tunggu esoknya..dia kata kalau sakit sangat beserta air ketuban pecah, baru datang balik..masa tu, i ok lagi..tapi i still takleh nak terima reason dia sebab kata maybe i sakit sebab kencing kotor..adoi..i taulah apa yang i sakit tu contration..sebab i pernah rasa masa first delivery dulu..cuma takkan cara sakit semua orang mesti sama..takkan semuanya mesti ada step by step sakit..and dia jugak cakap dia taktau nak cite camne rasa sakit tu sebab dia tak pernah bersalin lagi..doc baru lagi..muda lagi..ok fine..i pun balik lagi setelah berjam2 menunggu..kul 11 malam i sampai rumah..

12 am - i naik katil nak tido..sebelum tido tu, i sempat pekena burger satu..then dalam sejam i tido, i rasa basah-basah kain i..then i pegang cadar pun basah jugak..dalam hati  i, aduh ni mesti air ketuban pecah ni..terus bangun buka lampu nak make sure betul ke tak sebab i tak pernah lagi rasa camne air ketuban pecah masa bersalin anak pertama..tengok air jernih je keluar, memang sahla air ketuban..terus kejut husband i..and siap2 terus ke hospital..

ok sambung di entry lain..hehe..



Tuesday, November 22, 2011

What's inside your fridge?

I dah lama tak duduk rumah and kemas2 rumah i sejak-sejak berpindah rumah and then berpantang kat rumah my mum ni..nasib baiklah pindah..so fridge kt rumah i tu memang kosong terusla..cuci habis-habisan..Talking about fridge ni, saja-sajalah i nak berkongsi perihal my mum sorang ni..dia memang cerewet bab2 simpan makanan dalam peti ni..tapi cerewet2 diapun, ada kebaikannya..semuanya utk menjaga kebersihan peti sejuk..and then menjaga kebersihan makanan tu sendiri even dalam fridge pun..see fridge my mum..


Kalau store frozen food cemni dalam bekas, kitapun rasa macam senang nak buat keje.senang nak cari lauk ayam kat mana..ikan kat mana..kita boleh nampak from outside bekas tu..but if lepas kita beli je lauk2 basah dari pasar tu, and then terus simpan dalam plastik cemtu je dalam freezer without transfer to bekas, maybe it's quite difficult to use it again..yela..dah dalam freezer tu, of course la plastik pun dah lekat2 kat lauk..then nak kuarkan ikan2 dari plastik pun susah..lagi satu, if we just store dalam freezer just like that, memang tak menarik langsung..and boleh buat peti tu jadi busuk and not nice..



Semua makanan my mum simpan dalam bekas..takde yang terbiar tanpa penutup..even pinggan mangkuk pun my mum tak bagi guna utk simpan dalam peti unless mangkuk tu memang ada penutup khasnya..even buah-buahan pun, yang lebih2, my mum akan guna PE cling wrap yang plastik tu..so, food will not expose to undesired bacteria..my mum memang tak sayang duit utk spend money beli Tupperware to store all those thingy..haha..alah..buat ape kita simpan bekas2 kosong yang transparent tu dalam almari kalau kita tak guna..buat serabut je almari..and then bukan mahal mana pun bekas tu..murah gila..

Pendek kata, nak seribu daya, taknak seribu dalih..bukan susah nak buat..even u sibuk camne pun..my mum dulupun keje..tapi kalau dah nak menjaga kebersihan, boleh je nak buat apepun..so for me, orang yang tak mampu nak buat cemni adalah orang yang malas..alasan peti kecik tu langsung tak munasabah..sebab i pun pakai peti kecik jugak..but still can do this thing..sebab my mum kalau datang rumah je, and tengok ada makanan tak tutup, mesti dia suruh i masukkan dlm bekas..or wrap guna plastik..so that fridge look nice..even u guna fridge yang mahal pun, yg ada antibacteria ke ape kebenda lagi good features, this method  should be applied so that peti kita tu will look more well-organized..chow!!! 


Monday, November 21, 2011

Nona Roguy pilihanku..

This time, Nona Roguy (NR) had been my choice again.


I beli sebulan sebelum bersalin lagi.I beli Set Bersalin punya. RM300..and then dapat free bengkung lagi..takdelah murah manapun..




During my 1st confinement dulu, kawan my mum yg recommend this product.I cuma ikut jela apa my mum cakap sebab i pun tak pernah guna..ikutkan hati, memang taknak beli pun sebab mahal..price rm300..i tau brand lain pun lebih kurang cemtu gak harganya..tapi masa tu kan sayang duit lagi..haha..taktau kepentingan gunakan jamu2 lepas bersalin ni..tapi masa 1st time guna dulu, memang btul..i rasa fresh je masa berpantang tu..takde letih2 badan..

Especially Phytonatal tablet tu..bila i makan, senang betul nak buang air besar..even sekarangpun, i still makan lagi even dah abis 44 hari pantang..and then, Lulur Herbanika NR ni best..lepas lulur je, lembut and halus gila tangan and badan..puas atila jugak..cuma yang i kurang guna Air Akar Herbanika NR..adoi..aku lemah btul bila makan ubat2 air ni..memang tak sentuh langsungla..masa 1st confinement, my mum paksa gak minum..kali ni, my mum x suruh langsung..and i rasa sebab tak minum air tu jugak badan i tak berapa kuat macam dulu..plus i penat jugak pantang kali sebab jaga ramai sangat anak..bukan 2 je yer..3 orang termasuk anak sedara i yg aktif tahap melampau..gila punya penat nak control..nasib baikla i ni jenis gigih jugak nak bangun..

Tapi bengkung free yg i dapat tu i pun tak guna jugak sebab susah gila nak lilit..lepas sapu2 minyak and krim barut, i tutup guna girdle yang i beli kt Jusco je..haha..sebab masa pantang dulupun, i guna girdle tu je..and perut i leh kempis balik ke normal..tapi kali ni, susah pulak nak kempis balik sebab i makan memang tahap melampau jugak..dahlah makan banyak..sekali makan 2 pinggan..penuh pulak tu..compare dengan dulu, i makan sepinggan je..yelah..takut my mum marah makan banyak2..haha..kali ni pulak my mum memang tak halang i nak makan banyak mana.air pulak bergelas2..lepas tu siap makan nasi lemak lagi masa dalam pantang..adoi..perut i pun agak lambat nak kempis..kempis memang kempis..cuma nak buang lemak2 tertentu je..sakit mata gila tengok..kesan dari pemakanan yang memang tak ingat dunia..nak buat camne..i lapar..even sebelum mengandung pun i memang kuat makan..ni pulak masa tgh breastfeed..sah2 la lagi tinggi tahap kelaparan ni..hehe..and now, i beli satu lagi barut berubat dari mak bidan urut i ni..murah je..dlm RM30..hopefully lemak2 ni akan terhapus..nasib baik sikit je lemak..













Iman sudah 2 bulan..

Sementara anak-anak tengah tido lagi, i gigih bukak laptop nak update cite baru i yg banyak sangat ni..haha..cua masa je tak mengizinkan i berbuat demikian..oh sekarang ni tgh sakit hati dgn laptop ni sebab keyboard i ni mengalami kerosakan pada huruf 'M'..kesan dan hasil usaha gigih anak sedara i, Ibtisam yang memang dah lama 'aim' keyboard laptop i untuk dilingkupkan..haha..syabas ketoi..so uolls akan terperasanla jika ayat-ayat i ni tidak sepurna kerana kekurangan huruf 'm'..i malas nak tekan kuat-kuat..biarla..i tau dia meang dah lama cuba nak hancurkan keyboard i ni setelah hampir 80% keyboard laptop my mum aka maktok telah dijahanamkan jugak..haha..laptop mama dia baru 5% dia lingkupkan..kesian laptop maktok..nasib baik maktok dah pencen..haha..nak buat cane..anak-anak zaman sekarang ni memang semuanya belajar dengan laptop je..termasuk si Ibtisam yang baru setahun 2 bulan tu..

Oh..sambil-sambil update blog, terpandangkan Iman yang dah 2 bulan 19hb aritu..and semalam jugak bawak dia dapatkan suntikan utk 2 bulan..alhamdulillah dia takde mengalami demam2..no more cranky macam masa Hannan kena cucuk dulu2..alhamdulillah la..i risau jugak..sebab nurse cakap suntikan 2 bulan ni ada yang demam..cuma yg sebulan takde demam..i pun tak tahu sangatlah..sometimes, it depends on baby also..depends on their antibody..and i believe Iman had a strong antibody against all those fever.and i'll make sure that she will stay actively after taking injection..this means, kena make sure she had enough sleep..coz time Hannan dulu, she kept cranky all the time coz not having enough sleep..plus rasa sakit kesan dari injection tu..maybe 2 month is still early.manalah tau masa injection 6 bulan nanti Iman pun mengamuk jugak seharian..oh time tu la i rasa macam takut nak menghadapi sebab i pernah rasa masa Hannan mengamuk a few hours after injection.mengamuk sebab sakit plus dia nak tido.i nak kencing pun tak sempat sebab keseorangan time tu..

Hopefully everythings will go smoothly after this..sebab i mengharapkan dengan fully breastfeed ni, dengan izin Allah anak kita sihat selalu tanpa sakit yang berpanjangan..

Oh..i belum share lagi pic my new baby dalam blog ni..i will update soon..and i will update jugak tentang kelahiran baby i nanti walaupun dah hampir 2 bulan dia dilahirkan..but itupun jika ada masa..haha..tapi ni ada pic both my kids sleeping together yang i sempat snap tadi..

Hannan bila terjaga tido je, mesti bangun and tido sebelah
adik dia..sebab bila tido malam, i yang tido tengah2 dorang..
kalau tak, segala kaki tangan akan naiklah atas badan adiknya..

* adoi..sakit hati pulak guna keyboard ni sebab tekan huruf 'm' tak lekat..huhu..so, cacat cela sungguhlah ayat2 i ni..


Monday, October 17, 2011

Konvokesyen di UPM

Actually, i'm supposed to be in UPM Hall sekarang ni..huhu..for konvokesyen..tapiiiiiii..disebabkan i tengah berpantang, so terperaplah i kt rumah parents i kt alor setar ni..nak kata berpantang pun idakkk jugak i ni..hanya menjaga anak2 jelah..huhu..



Here, got letter from GSO UPM..tapi i baca tak abis pun..sebab i tau memang i takkan attend majlis tu..hehe..

Tapi, i taklah sedih sangatpun tak dapat attend konvo tu..sebab i memang dah tau dah yang i memang takkan dapat attend konvo ni sebab i tau due date bersalin i around convocation day tu la..kiranya during confinement..

This is my 2nd time tak dapat g konvo..dulu masa degree kt UIA pun, i tak dapat attend jugak..sebab i baru lepas bersalin jugak and kt Kedah masa tu.haha..salah timing jugak...then nak taknak, i mintak postpone or defer my convocation tu jugak..dengan alasan munasabah la..mintak kt orang atas terus..plan mula2 taknak mintak postpone..but masa i kt hospital untuk checkup besalin, one of doc yg jugak ex-student UIA kata i boleh mintak postpone convo..so i just try and then approved!!tapi tak bestla kan tanpa kawan2 masa tu..

So now, i rasa memang takleh nak postpone lagi dah convo kt UPM ni..dah sah2 tertera TIDAK BOLEH DITANGGUH..huh..apepun, i rasa lega i dah abis belajar..yg penting i dapat skrol tu..tak naik stage pun it doesn't matter..nak buat camne kan..boleh je nak g sebab i pun dah 29 hari berpantang..tapi parents i tak dapat nak pegilah..memandangkan sorang lagi adik i bakal bersalin sehari dua ni..huhu..plus, if i attend majlis tu, maybe i tak senang duduk dalam hall bila memikirkan anak kecil i kt luar dewan yg tak boleh nak breastfeed..dahlah berjam2 kena stay dalam hall..oh memang tak kuasa i!!!apepun, children should be the 1st..anyway, congratulation utk diri sendiri yg telah menamatkan pengajian yg penuh onak dan duri ini..huh..

Saturday, October 15, 2011

bertungku memang best..tapi..

Pagi tadi i baru sudah bertungku..ermmm..memang best..rasa fresh je badan lepas mandi tu..i start bertungku masa hari ke-5 atau 6 cemtula..tu pun i bertungku sendiri sebelum mak bidan buatkan..i cuma letak tungku kt belakang badan saja..dan juga tapak kaki..then hari ke-13, baru mak bidan yg datang tungku 3x selepas berurut 3x berturut2 jugak..

Actually, sekarang ni i memang tiap2 hari kena bertungku..kul 7.30 pagi, my mum dah masuk bilik amik tungku and bakar atas dapur..kul 8 dah kena bertungku sendiri..memang i suka..tapiii..i malas sangat nak pegang tungku tu and letak atas perut..lenguh tangan..aduh..lebih2 lagi waktu pagi..maklumlah..masih mengantuk lagilah katakan..tido malam pulak kejap jaga kejap tido..mananya nak puas tido..tapi nak seribu daya, taknak seribu dalih..kalau i nak slim macam dulu balik, i kena buat jugak..nak dengan taknak je..

Masa i berpantang anak pertama dulu, bila masa bertungku, selang bape minit, mesti my mum masuk jenguk i..dia nak check i bertungku ke tak..pastu kuar bilik balik..tapi berpantang kali ke2 ni, my mum dah macam tak kisah sangat dah..haha..agaknya dia fikir, i dah besar, pandai2 la sendiri..kalau menipu pun, badan sendiri yang sakit..hehe..but honestly, i memang bertungku betul2 la..takdenya i nak menipu..sebab i tau kebaikan bertungku ni..memang bagus untuk badan..but selalunya, i takkan bertungku sampai tungku sejuk..sebab maunya berjam2 i atas katil tu..baby pulak dok merengek..and i pulak dah geli geleman kalau mandi lambat sebab baju asyik basah je dengan susu2 menitik..so, nak taknak i terpaksa biarkan tungku yg still suam2 lagi tu tanpa digunakan..sayang memang sayang..kadang2 kalau panas lagi, i pass je kt my mum untuk dia guna pulak..

I bertungku 2x sehari..pagi and malam..malam tu pun, kalau my mum tak 'tertido' lagi, dia tolong bakarkan..kalau tak, sekali jela..sebab my mum memang tak bagi i angkat sendiri tungku tu sebab berat. oh, i masih lagi menggunakan tungku batu yg berat tu.walaupun sudah lama, tapi agak berguna berbanding tungku2 zaman sekarang..

I letak tungku belakang pinggang..then tutup dengan kain..sampai berpeluh2..and then tungku di bahagian perut..yang ni i tengah berusaha gigih jugak nak buat..dulu2 i jarang buat..sekarang i macam rajin jgk sebab tengah usaha nak kempiskan perut balik...untuk mengecutkan rahim..then kat belakang badan and dada..yang ni untuk melancarkan pengaliran susu nanti..and last sekali i letak tungku kt celah paha and tapak kaki..tak pun kt tundun..ni semua mak bidan/urut i yang ajar..i buat apa yg dia ajar jela..tapi memang berkesan..perut i memang cepat kempis..hehe..kadang2 bila urat i tengah tegang, i letak je tungku panas, tak lama lepas tu, dah rasa ok balik..


ni bukan i ok..hanya gambar semata-mata..


My mum cakap, masa dalam pantang ni la kita nak bertungku pun..nanti dah abis pantang, i dah takde masa dah..sibuk dengan anak-anak lagi..oh, ANAK-ANAK..kadang2 i terlupa yang i ni dah ada ANAK-ANAK..masih terfikir yang i baru ada ANAK je..dah 2 rupanya anak aku..huhu

'11 anak jutawan tuntut harta'

I terpanggil untuk post entry ni..terkejut jugak bila baca berita ni dalam paper..siap masuk Buletin Utama lagi..sebab i ingatkan hal dorang ni dah setel tak lama dulu...yg dituntut harta tu pulak, tauke atau pemilik syarikat bas Ekspress Mutiara..famous jugaklah bas ni di Kelantan..

Actually bukannya apa..sebab orang yg terlibat tu pun merupakan sedara i jugak..11 orang anak tu merupakan 2 pupu i jugak..so ayah dorang yang dituntut hartanya tu merupakan suami kepada sepupu my mum la..ermm..beginilah hidup..kesian jugak i dgn budak2 ni..bila ayah dah dapat yang lain, anak dilupakan..baru2 ni i g open house raya rumah dorang, tengok dorang ok je anak beranak..tak sangka pulak tup2 cemni pulak jadinya..

Kesian i dengan arwah mak dorang..yang meninggal dunia sebab kemalangan yg amat tragik..2 orang anak lagi yg terlibat dlm kemalangan tu selamat..tapi ibu dorang koma selama 4 TAHUN!!..and dalam masa 4 tahun tu jugaklah macam2 hal berlaku selepas ayah dorang ni kawin lain 4 bulan selepas ibu dorang koma..kesian kan?baru 4 bulan koma, dah kahwin lain..padahal dulu si suami ni sayang sangat2 kt isteri..cepat betul berubah..

I pun pelik jugak dgn perangai si ayah..dulu sebelum kes ni (sebelum isteri kemalangan), dorang ni merupakan famili yg paling bahagia sekali i rasa..i suka tengok famili dorang..dengan anak yang ramai..arwah maklong i tu, seorang isteri yg caring..semua pakej ada pada dia..cantik, lemah lembut, baik hati, penyayang..memang baik sangatlah..walaupun kaya, tapi dia memang very down to earth la..dia jugak orang penting yg beri dorongan pada si suami semasa  suami dalam susah senang..tak kisahlah dorongan dari segi moral dan juga kewangan..semua kekayaan yang si suami dapat sekarang, atas dorongan arwah maklong i tu..yg banyak berkorban sepenuh jiwa dan raga untuk suaminya..YaAllah..Tuhan memang sayangkan dia..moga dia ditempatkan di Syurga..

I teringat sewaktu maklong i ni koma kt hospital, my mum ada melawat dia..even dia tgh koma, i nampak maklong i menitiskan airmata bila my mum cakap2 dgn dia..i know dia boleh dengar apa yang my mum cakap..and i memang sedih bila tengok arwah maklong i menitiskan airmata semasa koma..apa lagi yg boleh dia lakukan selain menangis dalam hati..mungkin dia sedih dgn apa yg berlaku..mama i merupakan insan yg paling rapat dgn maklong i tu sejak dari zaman muda sampailah masing2 dah kawin..maklong i tu memang baik baik baik tahap apapun i tak taulah..lemah lembut sangat..kalau ada anugerah ibu dan isteri mithali, nak je i anugerahkan kt dia..dressing pun biasa even dah kaya raya..bertutup litup dengan purdah macam orang Arab..i pun sedih  bila tengok keadaan dia semasa koma..inikan pulak anak2 dia sendiri..Ya Allah..Tuhan sajalah yg tau perasaan dia semasa suami dia kahwin baru..dan bagaimana anak2 dia dilayan selepas suami berkahwin lain..

Kes harta sepencarian maklong i yg dah jadi pusaka bernilai jutaan ringgit ni tidak mahu diagihkan oleh suami kepada anak-anak..dan i tahu anak2 dorang bukannya mahukan harta ibu sebaliknya mungkin hanya mahukan keadilan..bagi i, memang tidak adil la kan..mak dorang ni susah payah gigih perah keringat, tiba2 je, harta tu digunakan oleh si ayah saja..padahal, rasanya maklong i la yang paling berusaha gigih..dahlah tu, dapat jugak kt mak tiri dorang tu..kalau i la, memang hangin satu badan la..kena pulak mak tiri tu, mcm cuba mengawal semuanya..tak adil la kan..bila dah cakap cara baik, si ayah buat tak endah, so dah takde pilihan, dorang bawak naik court la even bapak sendiri..and i tau, ni semua bukan disebabkan harta..tetapi mengenangkan pusaka ibu dorang yg bersusah payah semasa hidup tidak diagihkan seadilnya sebaik selepas berkahwin lain..dan anak2 jugak diabaikan sebaik saja si ayah kahwin lain..ni kes macam Ac Mizal la ni..dari sini, kita dah tau dah kenapa benda ni berlaku..see?perempuan memainkan peranan penting dalam menggoyahkan jiwa lelaki tak kisahlah laki tu alim warak..macam dalam cite Tahajjud Cinta lah konon2nya..

I harap anak2 maklong i tu berjaya dalam tuntutan harta tu di mahkamah nanti..dengar kata esok nak masuk court..keadilan harus ditegakkan..sebab kes ni dah bertahun2 sejak maklong i koma lagi..maklong i meninggal 2008..kes ni berlaku sebelum maklong i koma lagi..dah berapa lamalah anak2 maklong i ni bersabar dengan perangai endah tak endah si ayah ni..huhu..


Wednesday, August 24, 2011

for my mum..

Finally, after keep on searching and surveying, tanpa cakap banyak, i terus angkut ini barang..just for my mum untuk hari raya..tak mahal sangatpun..ikut bajet sendiri..ekekek..i memang dah berniat nak belikan sebagai hadiah untuk hari raya.(sape2 yang baca ni, jangan pulak gigih pegi survey harga yer..memang ada orang cemtu)..actually my mum memang dah ada thermo pot ni..cuma yang ada sekarang ni for 3.5L..kesian my mum asyik kena topup air banyak2 kali..renyah sungguh keja..and dah kali ke berapa dah bertukar thermo pot sebab sebelum ni punya rosak..

So kali ni, i terus beli yang baru terus supaya senang nak pakai raya nanti..maklumlah..rumah i time raya2 ni, memang macam kenduri jelah i rasa..5 hari 5 malam jamu orang makan jer..hehe..penat kan nak topup air banyak2 kali di samping nak menunggu air tu boiled..








looking for a new shoes..

Oh..bukan sebab raya okeh..i memang tak plan nak cari kasut raya pun..sejak2 ada anak ni, i memang tak teringin langsung nak cari barang2 untuk diri sendiri..yang i nak cari hanyalah untuk anak i jer.kalau boleh nak lengkapkan apa yg belum ada lagi utk budak kecik ni..best bila dapat memenuhi keperluan anak ni..ni baru sorang anak..nanti masuk dua, pengsanla nak cari barang2 budak kecik ni.but memandangkan i tengah pregnant sekarang ni, and kaki i macam dah mengembang sikit2 sampai kasut pun sudah tidak muat lagi, terpaksalah keep on searching for new shoes..


But of course la yang comfortable punyalah..it's like comfit sandal jela..lebih kurang mcm yg kat atas ni..yang tu yang leceh tu..susah nak cari sebab even yang comfit pun, but still tumit i ni sakit2 kalau banyak berjalan..i pulak cerewet and it really takes time for me to find out the best one..i ni payah sikit kalau memilih..too choosy..sebab tu tak suka membeli belah dengan orang sebab nanti orang penat menunggu i memilih..ikutkan malas je nak beli..rasa nak suruh orang belikan je sebab tak larat nak jalan..tapi macam tak best pulak kan...

Adoi kaki oh kaki..kenapalah engkau mengembang..sampai kaki i ni besar dari kasut la..but nurse cakap ok pulak..takde bengkak apa langsung..i pun pelik camnelah orang lain dok cakap kaki dorang bengkak mcm gajahlah apelah lagi masa pregnant..teruk sangat ke?

Thursday, August 18, 2011

Ramadhan Al-Mubarak

Salam..walaupun i lambat wish salam ramadhan ni, i tetap nak wish jugak even dah lebih dari tengah bulan..hehe..sebabnya i dah buat awal..cuma asyik save draft je..

Ni kali pertama i berpuasa semasa pregnant..huhu..dugaan..tapi takpe..i kuat lagi ni walaupun dah sarat sangat.sebelum bulan Ramadhan ni pun, i memang dah praktis puasa jugak..ada hari i tahan..ada hari i takleh tahan..nasib baik tak keje, bolehlah jugak bertahan..kalau makan nasi waktu sahur dgn banyak, mungkin i boleh tahan..plus dengan kurma 2 biji..sebab yg tu la yang bagi tenaga untuk i seharian..susu, memang out terusla..bulan puasa lagi i tak sentuh langsung susu..i cuma minum air suam je tiap2 hari..kalau pekena susu, confirmla i muntah balik..

Bulan Ramadhan ni banyak sangat kenangan kalau diingatkan masa i kecik2 dulu..haha..rasa nak gelak sorang2 je kalau ingat balik..macam bodoh je i ni dulu..tapi yela..nama pun budak2 lagi..teringat zaman sekolah dulu i pernah buat2 terminum air paip masa ambil wudhuk..hoho..sebab tak tahan sangat dahaga..tu konon2 mcm terminum la..kononnya dikira mcm tak sengaja dan dimaafkanlah..konon2 puasa masih sah lagi..hehe..ngok ngek sungguh i masa tu..

Tu satu hal..ada satu kes lagi yg melibatkan adik beradik i pun ada gak..i ingat lagi dulu masa we all kecik2, tiap2 pagi lepas Subuh, abah i tak bagi tido pagi..instead, we all mengaji Quran and lepas tu, kena tolong susunkan bata kt keliling rumah i..oh..masa tu memang tak upah orang untuk buat..we all sendiri yg buat..angkut pasir sesama we all..untuk mencantikkan rumahlah katakan..so, disebabkan i rasa tak best tak dapat tido waktu pagi, malamnya lepas abis buat terawih 8 rakaat, i dah pesan kt adik2 i balik rumah..i ajak dorang susun bata tengah2 malam..supaya esok pagi boleh tido dan jugak konon2 nak tolong parents i lah nak mempercepatkan keje semuanya..supaya sempat siap sebelum raya..hahaha..so, malam2 tu, kedengaranlah bunyi keta sorong we all angkut bata2 tu ke keliling rumah..lepas setel je and after abis terawih, abah i find out yang we all balik terawih awal sebab nak angkut bata2 tu..apa lagi..kena marah kaw2 la kitorang..especially akulah, sebagai kakak sulung ni..haha..nangis teresak2 lagi i..memang kena marah teruk gila sebab abah i marah we all tinggalkan sembahyang terawih semata2 sebab nak siapkan keje tu..padahal masa tu dalam hati i, memang i berniat nak balik rumah cepat2 sebab nak tolong parents i siapkan bata2 untuk taman tu cepat2 sebelum raya..sebab i kesian kt parents i..di samping tu, kalau siap awal, bolehlah we all tido pagi2 tu..hahahaha..tapi tetap kena marah sampai bengkak mata i..ni semua gara2 idea i yang tak bernas masa tu..maklumlah..takleh nak bezakan lagi yg mana wajib, sunat, dituntut..hehe..

Haha..memang tak leh blah btul kenangan i yang satu ni..memang rasa nak gelak je sorang..tiap2 kali bulan puasa je, i mesti teringat..tido punya pasal, i sanggup skip terawih semata2 nak tolong parents i..last2, i tetap kena marah gak..haha..

Wednesday, July 13, 2011

beralih arah..

Finally, i dapat jugak tukar susu anak i, Hannan tu..sebelum ni, i dah pernah bertukar susu..tapi dia taknak..dia dah biasa dengan Lactogen tu jugak..but i bukannya taknak teruskan Lactogen tu..tapi disebabkan anak i ni kecik sangat and susah nak makan, so i pun bertukarlah kepada Sustagen Junior 1+.Sebelum ni memang i pernah bagi Sustagen.tapi macam yang u all tau and dah biasa dengan susu ni, yang available hanya yang berperisa saja..Coklat, vanilla dan madu..and i've tried all those things..memang at last, buang cemtu je..kadang2, i bagi kat kawan i jer susu tu..

So, baru-baru ni..i rasa lega sangat..sebab Sustagen ada keluarkan produk susu terbaru..Sustagen Junior Plain punya..yang takde perisa la..and i dah tried bagi kt anak i..alhamdulillah dia boleh terima..nasib baik dia suka and diapun memang tau tu susu baru sebab dia rasa lain sikit kot..and i noticed dia memang tak sukakan susu yang berperisa..even susu DutchLady coklat yang i selalu minum pun dia kurang minum..yang plain, memang dia suka..i rasa lega sangat2 sebab dapat solve jugak problem dia ni..at least, susu Sustagen ni cukup zat 100%..dia ni pulak susah nak makan nasi or makanan lain.kecuali yang dia sukalah..so, bila beralih ke Sustagen ni, at least i boleh rasa lega kalau dia tak makan nasi sehari tu, dia dapatlah jugak zat-zat makanan tu dari Sustagen tu..macam yang dalam iklan TV tu..haha..terpengaruh dengan iklan sebenarnya ni..

So lepas dia 3 tahun ni, i kena try susu lain pulak la nampak gayanya sebab susu yang untuk 3 tahun ke atas tu, yang available pun hanyalah yang berperisa jugak..adoi..pening kepala i nak fikir nak bagi dia cukup zat makanan..huhu..

Ok..cemnilah gelagat Hannan yang payah nak makan..
letak je kat tiang tu, and dia takleh nak turun dah..
Lepas tu, suaplah dia makan..baru dia nak makan 
walaupun sesuap..waktu lain, dia banyak main je

MARIMAR yang best!

Oh..bosannya tengok2 dah tukar setting blog ni..payahnya nak cari itu cari ini..rasa macam setting yang lama lagi bagus..

Sape-sape yang dok kat rumah and tak keje tu, sajalah i nak share kt sini..pasal ada satu cite Filipino ni..hehe..MARIMAR..oh memang i gila sangat dengan cite ni..bukanlah tergila2 kan pelakon dia macam i tergila2kan cerita Mis Tres Hermanas tu..tapi cite dia memang menarik kau memang the bommm lah..at first,  memang i tak layan sangat cite ni..biasalah..i memang tak layan sangat cite dari negara filipina..sebab macam dah lama demam drama negara ni tak bersiaran..but bila i balik rumah mertua i and adik ipar i dok layan cite ni, i pun turut join sekalilah..korek2 cite dari dia yang dah lama i ketinggalan banyak..memang bestla..sebab jalan cerita dia buat i ternanti-nanti tiap2 hari..suspen gitu..haha..what to be next?hahhaa..




Tapi seriously hero dia memang hensem gila babas..nama apa, i pun tak tahu..i cuma tengok cerita dia je..kisah pasal 2 beradik tiri yang sorang macam setan dan sorang lagi semestinya macam angel..hehe..menarik!!kisah yang si kakak yang macam setan tu pulak, macam biasalah..orang jahat, memang susah nak mati..tapi lakonan masing-masing memang mantap..sepenuh perasaan dorang menjiwai watak sampai takde suara..apapun, cerita ni memang best..dah nak dekat ending jugak sekarang ni..haruslah tidak mahu ketinggalan ending dia walaupun adik ipar i dah cerita kat i dia punya ending thru Youtube..gigih gila kan adik ipar i..hehe..

Friday, July 1, 2011

Kenapa tubuh wanita panas semasa hamil?

Oh..lepas i baca satu artikel ni, baru i faham kenapa i selalu panas tiap2 hari..bukan saja siang..but malam pun, bila i terjaga tido, mesti i berpeluh2..kecualilah time pasang aircond..tapi takkanlah nak pasang aircond 24 hours kan..mau bankrap husband i nak bayar bil..kul 3 4 pagi je, i mesti terjaga sebab kepanasan..maybe sebab sekarang pun cuaca panas je..cuma mungkin i lagi panas 2x ganda dari orang lain disebabkan i tengah pregnant..

Kenapa wanita hamil panas?

                                            


-Tubuh wanita tengah mengalami banyak perubahan termasuk perubahan hormon. Kadar metabolisme jadi semakin bertambah apabila mengandung sampai tubuh badan wanita akan rasa panas. 

-Keadaan bayi yang semakin membesar juga menyebabkan tubuh ibu cepat berasa panas. Penghasilan hormon progesteron akibat meningkatnya suhu tubuh  janin dalam kandungan boleh menyebabkan rasa panas. 

-Peningkatan peredaran darah semasa hamil membuatkan ibu sering berasa panas.Peningkatan aliran darah berlaku apabila hormon progesteron membuka lebih banyak saluran kecil darah di dalam permukaan kulit. Kapilari yang dipenuhi darah inilah yang membuatkan tubuh wanita hamil panas. 

Kebiasaannya tubuh wanita hamil akan rasa panas apabila kandungan masuk 6 minggu dan rasa menjadi semakin kuat apabila kandungan berusia 32 minggu. Dalam situasi serius, kadangkala kepanasan ni boleh menyebabkan ibu2 pitam dan pengsan..so, sangat merbahaya ok..mujur i biasa2 jer..tapi memang panaslah tiap2 hari plus cuaca yang semakin panas sekarang ni..

So,cara nak redakan kepanasan:

-Minum air sekerap mungkin.
-Mengambil banyak makanan berbentuk cecair. Contoh: yogurt, bubur, jus buah.
-Pakai pakaian selesa. Pakai pakaian cerah yang tidak serap cahaya. Kasut pula haruslah yang terbuka 
 terutama jika kaki semakin membengkak. (alhamdulillah aku takda masalah bengkak kaki setakat ni)
-Semburkan air ke muka atau lapkan muka dengan tisu basah untuk menyejukkan muka.
-Hindari makanan yang berempah dan pedas yang boleh menyebabkan rasa panas.

Ok.time to sleep now..sudah lewat malam..

Credit to Majalah Wanita

fesyen apa pulak raya ni..

Erm..raya kali ni tak taulah nak cari baju apa pulak..malas pulak pakai baju raya..tapi memandangkan i still lagi ada kain2 hadiah dari orang, rasa macam sayang pulak tak buat2 lagi..terbaru dapat baju dari my MIL lagi..dia baru balik dari Hongkong..dapat kain tak tahu pulak nak buat baju apa memandangkan sekarang ni tengah boyot..tapi taklah boyot sangat..masa raya nanti, i dah cukup 9 bulan..dalam kepala i, memang nak buat baju simple2 je macam kurung pahang je..yelah..even baju kurung biasa pun i still boleh pakai lagi untuk raya..cuma kurung moden dgn kebaya tu sah2 la sendat kan..

So nampak gayanya, raya kali ni macam i kena beli baju ready-made punyalah..bukan apa..kalau tempah, rasa macam tak berbaloi pulak..aritu pun tengok baju kat Jusco IOI, memang rasa cantik sangat..untuk pregnant woman..and kalau tak pregnant pun boleh pakai jugak..and taklah mahal sangat..tapi nak beli masa tu rasa macam awal sangat..so, lepas ni ingat nak g balik..if ada rezeki, bolehlah beli..



So, nampak gayanya, kain yang MIL bagi ni terpaksa simpan
dulu untuk raya haji ni pulak..tak pun untuk raya tahun depan..

Masih banyak lagi kain yang i dapat hadiah kawin masih belum buat apa2 lagi..i memang malas betul nak amik kisah kain2 tu..sebabnya kain2 tu semuanya still lagi kt rumah mak i..bila nak buat je, asyik terlupa je..lepas ni, i kena kumpulkan semua kain2 tu and decide apa yang perlu dibuat...huhu

Wednesday, June 29, 2011

berat naik mendadak!!!



Oh..berat badan i timbang aritu naik 1kg je within 2 weeks..bagi doc tu, mungkin agak ok la..sebab pregnancy ni should increase the weight 2.5kg dalam 1 bulan..dia kata kira i ok lagi..tapi mungkin agak banyak jugak..haha..kira nasib baik jugaklah..walaupun i melantak macam nak rak, nasib baik tak melampau berat badan..tak macam 2 minggu yang lepas..berat i naik dekat 5kg lebih dalam 1 bulan je..2 kali ganda dari sepatutnya naik..daripada 47 kg, terus naik 52 kg..mula2 terfikir gak betul ke penimbang ni..i pun terkejut..tak sangka sampai banyak tu naik..bulan2 sebelum tu kan i dah risau berat badan asyik tak naik2 jer..sekali timbang bulan lepas, amik ko..mendadak!!!Apapun, syukur..doc cakap gula i semuanya ok..test air gula aritu semuanya ok..alhamdulillah.blood pressure i pun normal..semoga kandungan i ni semuanya normal sampaila hari i bersalin..risau jugak ni..

buat mama suspen lagi..

Ok..i dah lama btul tak update blog i..bila bukak je, selalu lupa nak taip apa..lepas tu bila si kecik dah bangun tido, so terpaksalah i tutup balik blog ni tanpa buat apa2..hehe..cemtula rutin hidup i tiap2 hari..

Last Monday, i pergi checkup my pregnancy..but yg tak bestnya, i tak boleh scan lagi..adoi..sebab dah kerap scan aritu..doc pun mention yg uri pun kat atas..so takde apa2 masalah yg i perlu nak scan lagi..kandungan i pun doc cakap ok..takde apa2 masalah so far..i still have to wait for 2 more weeks untuk scan..aduh..lama bebenor nak tunggu 2 weeks tu..i dah meroyan nak tau apa jantina baby ni..memang suspen abis..ni pun dah nak masuk 8 month dah..

Mula2 scan nak tengok gender baby, doc kata tak nampak sebab baby kepitkan kaki..sebulan lepas tu, scan lagi but still tak nampak sebab doc kata dia dalam keadaan songsang..that means, punggung dia kat bawah..lagilah doc susah nak nampak..so, i menaruh harapan dapatlah i tengok last Monday aritu..tp doc kata tunggu 2 weeks lagi..sebab scan ni leh buat sebulan sekali je..tu pun if ada certain case yang perlu dirujuk..if not, tak perlu scan banyak2 kali..so, tunggulah lagi 2 weeks..

Bila dah cemni, i pun jadi malas nak shopping barang2 baby..masuk ni dah 2x pergi Jusco IOI tu..jalan2 kt babies stuff tu pun dah banyak kali..rasa nak sambar je semua..tapi bila fikir2 balik, aishhh..malaslah nak beli dulu baju..sebab gender still not confirm..even scan tu bukanlah penentu 100% yang gender tu betul, tapi at least, rasa bestlah sikit if dah scan, dapat tau sikit2..at last, i beli toiletries dengan set mitten and booties tu jer..tu pun white color..rasa serba salah nak amik warna apa..baju pun i sambar sepasang je..white jugak..haha..senang cite..i nak tunggu betul2 leh nampak gender baby, baru i nak shopping gila2..haha..gila punya suspen betul baby i kali ni..orang lain 6 bulan je dah tau gender baby..adik i yang kandungan lewat sikit dari i pun dah tau..but i???hehe..still have to wait jela..whatever it is, i accept what God had given..i tak kisah girl or boy..asalkan nak senang masa nak bersalin nanti..hehe..

Monday, May 30, 2011

berat tak naik-naik..

Setiap kali jumpa penimbang berat je, i akan timbang berat i..OMG..macam tak naik langsung berat badan..asyik sama je..mula2 checkup masa 3 bulan lebih aritu, berat badan tak naik langsung..of course la kan..kena dgn i tak lalu makan langsung..asyik muntah je..pagi kena paksa makan..malam pun lagilah tak makan..tolak tambah tolak tambah, maintain berat i dalam 45 kg je..lepas tu masa 5 bulan lebih checkup lagi..i ingat dah naik banyakla kan sebab dah 2 bulan jugak x check berat..plus masa tu baru nak start lalu makan masa balik kampung..i ingat bolehlah naik 2kg ke..yelah..at least mesti 1kg dalam 1bulan untuk ibu2 mengandung..tup2 berat i naik 46kg je..aduh..sikit gila naik..tapi i rasa mcm perut i besar jugak compare masa i pregnant kan Hannan dulu..masa 5 bulan, perut memang tak nampak langsung..dan kawan2 i memang tak tau pun yang i pregnant masa tu..dengan berjalan lajunya..but sekarang ni, memang dah nampak perut naik cepat..hehe..tp heran jugak nape berat naik sikit je..

Masa mengandungkan Hannan, berat i setiap bulan naik 3kg..asalnya 43 kg je..berat i sebelum bersalin dalam 55 kg..entah betul ke tak penimbang tu, i pun tak tahula..sampai 3kg naik dalam masa sebulan..sekarang ni nak naik1kg pun bukan main susah..risau jugak at the end, nanti berat i berganda2..haha..





Kalau nak ikutkan selera makan antara 1st pregancy and 2nd ni, rasanya sama je..masa 2nd trimester yang pregnancy kali ni, agak melampau sikit...asyik nak makan je..macam melampau2 laparnya..elok baru lepas makan je, dah terasa lapar balik..hahaha..tak taulah baby boy ke girl kali ni..cepat btul dia consume..hehe..

Hopefully, berat badan i taklah melampau2 naiknya nanti..supaya senang bersalin macam bersalinkan Hannan dulu..sekarang ni pun i makan vitamin obimin je..beli sendiri je..orang cakap makan obimin ni selalu baby gemuk and besar..i kadang2 naik nyampah jugak bila baca2 dalam internet ni..tambah2 dalam ruangan forum..sebab mcm2 rumours ada..makan obimin jadi gemuk la baby..kadang2 mcm melampau2 pulak tahap kepercayaan dorang ni..kadang2 semua tu secara kebetulan je..janganlah bodoh sangat pergi percayakan semuanya..poyo la org2 cemni..yang penting, mintak pendapat doc sudahla..takkanlah doc nak bagi vitamin yang menyusahkan ibu2 mengandung..apapun, tanya pada yang berpengalaman dan pakar je..i bukanlah bodoh sombong sangat..tapi kadang2 apa yg i rasakan logik, baru i akan terima pakai..agak2 mcm tak logik tu, baik abaikan jela..dan janganlah disampaikan kepada orang lain pulak..nanti makin banyak pulak kepercayaan2 cemni turun dari zaman ke zaman..



Haha..pic di atas hanyalah selitan semata-mata..tiada kena mengena dengan i yang tengah mengandung ni..kawan2 yang tengah mengandung ni, agak2 kalau takde keja nak buat tu, bolehlah amalkan cemni ok??hehe..seni yang i rasa tak bertempat sungguh..kesian lukis2 kt baby cemtu..hehe

buat sendiri lagi puas..

Mood i sekarang ni memang mood nak masak je..semua benda nak try..
Aritu g kedai beli ikan, then tengok2 ada ubi keledek..best jugak kalau buat kuih keria ni..
Apa lagi..ambil 6,7 ketul..masuk plastik bayar..tak tau bilanya nak buat bila fikir2 kan Hannan yang suka nak nyibuk time memasak..nampaknya weekend jela leh buat..but weekend selalunya memang we all spend our day kat luar..


 Mula2 lepas beli, rasa cam malas je nak buat..bila tengok 
terbiar beberapa hari, terus nekad nak kupas and rebus terus..

 Nasib baik tanpa gangguan Hannan..i pasang laptop cite 
Teletubbies, terus, melekat dia kt laptop..berjaya kupas
kulit tanpa gangguan dia..dia memang suka kupas2 kulit 
ubi ni..hehe

Hasilnya, inilah dia..kuih keria nak cepat siap..bentuk pun
cam apa lagi..nak cepat2 goreng bagi husband makan..
dgn kuih cek mek molek kelate..5ketul je buat..takut husband
tak makan..apepun, memang marvellous walaupun nak cepat gila..


Anyway, nak buat kuih keria ni senang sangat2..and paling simple..cuma nak sira gula je leceh sikit je..tapi sebab i dah biasa buat kuih ni masa bulan2 puasa kt rumah dulu, so, i dah biasalah..cepat siap..dulu2 masa sebelum kahwin, asal nak berbuka puasa je, mesti buat kuih keria ni kt rumah..memang tak pernah beli kt bazar..puas hati dapat buat sendiri and dapat makan banyak2..

Keesokkan harinya, bila tengah blog walking, i tengok junior i wanryna pun buat keria jugak rupanya..hahaha..hari keria sedunia ke ni??hehe..

Thursday, May 26, 2011

bila beban sudah hilang..

Finally dapat jugak i login blog ni walaupun sebelum ni dah login pastu logut balik tanpa buat apa2..aduh..rasanya macam masa semakin x cukup je walaupun i dok rumah..jangan fikir bila dok rumah and jaga anak je, i banyak masa free..memang banyak masa..tu pun time anak tido..tapi time tu, i pun dah exhausted dah..memang ngantuk tahap babeng..ni kebetulan i ada mood untuk berblog, so, ape lagi..banyaklah cite yang akan keluar dari dalam kepala i ni..dah berzaman asyik SAVE je..tak sempat nak post..

Sejak2 dah abis trimester pertama ni, mood i untuk berblog memang berganda2..sebabnya i pun dah x alahan2 lagi..and i pun dah jadi rajin balik..hehe..sebabnya, masa i tgh morning sickness je dulu, apepun i malas buat..ditambah lagi dgn nak siapkan tesis..nak jaga anak lagi..adoi..hampir nak muntah je tiap2 hari..keje apepun i malas buat..even nak basuh pinggan pun malas..nak makan pun lagilah malas berganda2..asyik terbaring je..sampaikan husband i pun cakap tahap kerajinan i dah menurun dah..haha..tapi takpe..i tau..i bukanlah malas pun..malas belajar memang yer..tapi bab2 buat keje rumah, i bukanlah seorang yg pemalas..masa i dalam trimester pertama tu, husband i lah yg buat segala benda..bila kerajinan i menurun, kerajinan dia pulak yg naik..tapi memang sebelum ni dia rajin pun tolong i buat keje..

Start bila i balik kampung i kt Kedah, untuk siapkan tesis i ni, selama 2 minggu lebih, mood i berubah terus..dari jadi malas naik sikit kepada rajin..haha..selera makan i pun bertambah balik..and suddenly terus hilang segala morning sickness and nausea tu..rasa lega sangat..sebab tu i percaya perubahan tempat boleh memainkan peranan jugak dalam mengurangkan tahap alahan kita tu..balik je KL and bila dah submit tesis i tu, rasa macam hilang segala beban kt dalam kepala i tu..YaAllah..Tuhan jelah yg tau betapa bebannya i nak siapkan tesis tu..i tak tido selama 3 hari berturut2 semata2 nak siapkan tesis i tu..haha..ibu mengandung sampai tak tdo langsung..mula2 i risau jugak bila tak tido langsung..dahla siang pun tak rehat and tido..sebab jaga budak kecik ni..i dah cuba tido waktu malam..tapi i tak lena..lepas Subuh baru i tdo..tu pun takleh nak lajak lama2 sebab budak kecik tu pun anytime je leh bangun..bila nak viva pulak lagilah i kecut perut tahap ape lagi..Tuhan jelah yang tau tahap kecutnya perut i..even benda dah siap and segala slide complete, tapi i still tak boleh nak tido terbayangkan presentation tu nanti..aduhai..

Now, bilaa dah setel semua, memang rasa lega yg teramat..rasa macam dalam kepala ngan dada ni kosong..memang sama je macam masa i nak abiskan projek masa undergrad dulu..still burden gak benda alah ni..tapi yg master ni, i rasa lagi burden sebab i buat projek ni last minute changes..i tukar tajuk pun last minit..sebab tu i risau tahap babeng..semuanya disebabkan benda yang sepatutnya i buat pada asalnya tu, tak dapat lagi barangnya..and i pun dah malas lagi nak masuk lab sebab i mengandung..i taknak terdedah dengan chemical2 kat lab tu..that's why i terpaksa tukar jugak tajuk walaupun at first time, i terpaksa bersedia dgn hujah2 yg patut bila i nak bagitau supervisor i..mujur supervisor i memahami.."but u have to work hard la sebab tak banyak masa"..itu kata dia..sebab tu la i serabut gila dengan benda alah ni..

Now, everything was settled..and i was feel like macam burung berterbangan bebas kt awan..haha..nak pegi mana2 pun, my mind was free at that time..tak perlu nak fikir apa2..haha..macam dah tamat apa lagi tah..haha..belum buat phd lagi tu..mau pengsan i kalau buat phd macam tu..dengan anak lagi..tak tahulah i camne orang lain siapkan tesis masing2 tambah2 ada anak kecik yg anytime je dia kacau kita..i pulak, awal2, i memang malas nak stay up sampai pagi..kalau i ngantuk, i tido..haha..tambah2 masa mengandung ni, lagilah i malas nak stay up..serious memang rasa mencabar btul nak siapkan benda alah ni..dahlah nak g UPM, i terpaksa bawak anak i ni..nak kendong memang takleh..sebab i tak berani amik risiko..so, biar jela dia jalan ke sana ke mari dalam UPM n ofis tu.but of course la bila i biarkan dia berjalan, memang makan masa la..setengah jam boleh jadi sejam...memang mencabar time2 ngandung ni..ke hulu ke hilir i usung anak i dalam proses nak menyiapkan projek ni..nak g kedai, g makan, g library..cuma ada hari yg i terpaksa jumpa supervisor untuk discuss, i terpaksa panggil adik i untuk teman i ke UPM..supaya dia dapat take over Hannan kejap..uish..tak taulah camne lecturer2 lain yg mengandung ni handle anak2 lain masa siapkan phd masing2..haru i tengok..


Thursday, April 28, 2011

dah suka solat..

Lately ni, bila i nak solat je, atau papa Hannan nak solat je, tanpa disuruh, Hannan  terus amik telekung and solat..kalau dulu2, kadang2 memang ajak dia solat..tapi kali ni, bila tinggal i dgn dia je kat rumah, and dia realized i tengah nak g solat, cepat2 dia amik telekung dia and pakai..then hampar sejadah kecik dia..kadang2 belagak jugak dia..taknak sejadah kecik dia..nak sejadah besar..bila tengok cemtu, sejuk je hati i bila dia follow i solat walaupun berterabur and dia abis solat dulu dari i..hehe

Then, abis je solat, tanpa disuruh, dia akan angkat tangan and berdoa sendiri..tanpa follow apa yang i buat..then abis berdoa (konon2), dia akan salam and cium tangan i tanpa disuruh jugak..semuanya dah jadi rutin dia lepas abis solat..then i akan cium pipi and dahi dia..sometimes, i akan puji dia..sebagai tanda and support i supaya dia terus solat sampai bila2..rasa mcm best je kan?

Now, dia dah start suka tudung yang i pakai..i mean tudung syria tu..tudung yg i beli khas untuk dia, memang dia taknak pakai langsung..dia prefer pakai tudung i lagi..biasalah budak2..mesti dia bosan pakai pakaian khas untuk dia..yang dia nak hentam, pakaian mama dia jugak..kadang2, tudung yg i tengah nak pakai tu la yang diapun nak pakai jugak..so, i pun korek2 balik tudung2 syria lama i yang i agak2 dah jarang guna and diapun leh pakai jugak..she's so happy and kadang2 tu, perasan depan cermin sorang2 bila i pakaikan tudung kat kepala dia..and so sweet jugak..bukan nak puji anak sendiri, tapi kanak2 ni tersangatlah comel kalau kita ajar dia pakai tudung started from young age ni..kalau boleh, i nak buat cemtu jugak..biar dia sendiri suka bila kita puji dia pakai tudung walaupun dia tak faham apa2..bukankah pujian dan galakan tu akan membuatkan kanak2 memberikan maklumbalas yang baik..and dgn pujian jugak, akan membuatkan kanak2 fikir apa yg dia buat tu adalah betul..itu yg kita nak..

Sementara i ada kat rumah ni, i cuba ajar dia baca Iqra' sikit2..cara cepat baca Quran untuk kanak2..start from level 1..but response dia agak kurang sedikit..dia memang cepat bosan..and i pun memang bukannya ajar beria sangat..kalau dia taknak, i pun biarkan je..i taknak paksa lagi..selagi dia tak bosan, i terus ajar..kalau bosan, i stop..and i tau dia lebih sukakan pembelajaran beramai2 dgn kawan2 kt tadika..mula2 memang dia akan follow apa yg i ajar dia, but lepas tu, dia pulak yg akan tanya i.."mama, ni apa?ni bunyi camna?"sepatutnya i la kan yg tanya dia..itulah helah kanak2..kadang2 terpaksa layan jugaklah soalan2 dia yg sepatutnya i yg tanya dia..maybe kanak2 memang cemtulah perangainya..and ada gak belum habis page pertama, dia nak bukak page belakang dah..macam2 betul mengajar kanak2 ni..i pernah hadapi benda ni masa i keje part time dulu kt Kumon..budak2 umur 4 tahun pun cemtu jugak perangainya..i pulak bukan seorang yg kreatif nak mengajar dlm suasana mcm kt tadika..yang ceria2..yang happy2..ala2 Cikgu Shida tu ker..hahaha..

Whatever it is, i happy dengan perkembangan Hannan bab solat..i seronok and teruja je tengok dia sendiri capai telekung and solat tanpa disuruh..ada sekali tu, lepas mandi je, dia akan amik wuduk terus..then bila i nak pakaikan baju kat dia, dia tak bagi i lap muka dia..dia akan kata "jangan lap, jangan lap"..sambil angkat tangan tanda NO kat i..bila i tanya kenapa tak bagi lap..dia jawab, " Hannan nak solat"..hahaha.i just can't imagine dia nak jawab cemtu okeh..dia takut air semayang dia abis and kering bila i lap muka and badan dia..

Tu bila dia tengah rajinlah..kalau dia tengah malas and ada benda lain yang lagi menarik untuk dilakukan, dia takkan follow i solat punya..hehe..lucu bila fikir2 balik ayat dia tu..yang sampai bila i sorang2 kat rumah tanpa dia, memang rasa sunyi sangat tak dengar ayat2 yg keluar dari mulut dia..tapiiiiiii, bila dia kat rumah and nakal 24 jam, i rasa nak PENGSAN...tambah2 dengan bawak budak dalam perut lagi ni..huhu

I harap sangat2 by age 7 ni, dia dah boleh solat sendiri tanpa disuruh..sebab tu lah i nak mulakan dari kecik lagi ni..ape2pun, solat tu tiang agama..semuanya kena bermula dari kecil..i jadi teruja bila baca cara2 Wardina didik anak dia solat sejak dari kecil..and now, kegigihan dia tu ada jugak hasilnya bila anak sulung dia dahpun pakai tudung umur 7 tahun..(kalau tak silap)..and dah solat sendiri kat sekolah tanpa disuruh..sejuk hati mak..apepun, pendidikan agama tu sangatlah penting pada anak-anak..

See?sebab teruja sangat i puji dia pakai tudung cantik, 
nak tido dalam keta pun taknak tanggalkan tudung..sampai i 
sendiri yg tanggalkan takut dia panas sangat..

I LOVE YOU so much..

Wednesday, April 27, 2011

impianku..

Ceh..tetiba je nak cakap pasal impian..haha
Bukan apa..bukan nak tunjuk baik atau bagus sangat..
Bukan impian aku untuk jadi kaya...ini impian aku tentang ke arah mana hala tuju aku di Akhirat nanti..
Bila duduk saja2 and banyak baca entry2 blog and status2 kt FB yang berunsur nasihat,
rasa mcm banyak benda yang memuhasabahkan diri aku..
Kalau boleh (bukan kalau boleh, sememangnya mmg aku nak), aku nak jadi hamba
Allah yg sangat beriman..taat pada suruhan Tuhan..dapat berbuat baik kepada ibubapa..
dan kalau boleh masyarakat (walaupun kadang2 ada yg tak berbuat baik kat aku)..
Tapi tu lah kan..dalam kita cuba nak berbuat baik lagi, kenapa makin banyak lagi dugaan dan cabaran yg kita terima..semakin kita rasa nak berubah, ada je benda yang menarik kita ke arah yg menjauhkan kita dengan kebaikan yg kita cuba nak buat..semuanya memang dugaan..syaitan semuanya cuba nak tarik kita..
Semakin aku rasa keinsafan ni timbul dalam diri untuk berbuat kebaikan kepada ibubapa, (bukan xpernah buat baik okeh), ada je benda lain yg memesongkan aku dari buat cemtu..faham2 sendirilah..
Memang betul apa orang kata..semakin kita cuba nak dekatkan diri dengan Allah, semakin kuat lagi syaitan ni menghasut kita utk jauhkan diri dari Tuhan..
Contoh lagi, semakin aku cuba untuk baca Quran SETIAP HARI (at least satu hari satu ayat), kadang-kadang banyak benda yang menghalang aku dari melakukannya..alasan yg memang tak munasabah..sedangkan aku boleh menghadap TV walau setengah jam..ni salah satu contoh..bila rasa nak baca Quran, dah ada wuduk, ada pulak hal lain mengganggu yg buat aku terhenti terus nak baca Quran..itulah salah satu gangguan syaitan yg dah berjaya melalaikan aku..semoga mendapat hidayah..
 

Monday, April 25, 2011

i'm back..

Yes..i'm back..back to blogger world..ececeh..
Sebab i rasa kepala hotak i dah kurang serabut dah..
And i pun dah tak alah lagi kepada blog2 ni..hahahha
Bolehlah mulakan balik dunia berblog ni..
okes..will be back soon!!

Friday, January 28, 2011

aku terpaksa lupakan kamu..

Bukan terpaksa lupakan orang..tapi, aku terpaksa mengabaikan kejap blog aku..maaf yer wahai blog..aku terpaksa abaikan kamu buat seketika..bukan taknak jenguk kamu, tapi mood aku sejak2 pembawakan budak ni, terus down okeh..memang takde nafsu and perasaan nak bukak blog..apetah lagi nak blogwalking orang punya..aduh..

Bukan itu aje, mood aku ni pulak terus jadi tak menentu..aduh..apekah pembawakan ini?kadang2 memang jadi tak ketahuan..pagi ni, bangun2 tido je, boleh pulak aku rasa cam malas nak cakap dengan en.hubby..aduh..bukan setakat tu, tengok muka pun aku rasa macam taknak..pelikla hormon berubah sampai cemtu sekali..kesian abang..tapi tu la..bila baca2 balik buku mengandung ni, memang ada dinyatakan jugak kadang2 perubahan mood yg buat kita marah tak tentu pasal ni, memang kadang2 kita tak ketahui sebab puncanya..abis tengok muka orang semua aku rasa macam malas nak senyum..apa lagi nak bukak mulut nak cakap..aduh..

Bab makan, jangan cakapla..dah mula tak lalu makan ni..tapi compare dengan dulu, dulu lagi tak lalu makan..mau makan western food aje..tapi sekarang pun, aku memang rasanya ke arah western food jugak..burger2 je makan..masakan melayu ni, aduh..bukan taste aku dahla..kalau terpaksa pun, sikit2 jelah aku jamah..tu pun kalau ada ikan masin..huhu..and kalau masakan melayu pun, aku memang tak lalu lauk2 kedai ni..melainkan lauk yg masak sendiri kt rumah..sebagai ibu jugak, nak taknak, aku terpaksa gagahkan diri jugak masak..yelah..ada anak kecik sorang, takkan aku nak biar dia makan lauk kedai je..tak suka sebab banyak sangat guna ajinomoto..tak elok untuk otak..paling malas, aku goreng ikan je..and makan dengan kicap..kalau dah tak lalu sangat bau ayam mentah, aku gagahkan beli nasi ayam je..paling malas dan paling aku tak lalu sangat2, aku masak je sup ayam tiap2 hari pun..sambil masak tu, sambil 'wek wek' la jugak tahan hidung bau ayam mentah yg busuk tu..selagi suami aku leh terima masakan aku, lantaklah..so far, nasib baik en.hubby memahami sejak dulu lagi bab makan2 ni...cuma aku jelah yg tak abis2 dirundung rasa bersalah sebab tak dapat nak layan sangat makan-makan dia..

Tahap kemalasan aku jangan dikatalah..macam makin menjadi2..malas nak duduk..asyik nak baring je..kadang2, bila lepas solat Subuh, dah plan dah taknak tido sebab memang tak ngantuk, tapi at last, tido jugak..tahap kemalasan macam takleh dibendung lagi..padahal, memang tak ngantuk langsung...cuma harini, aku gagahkan jugak lepas solat Subuh, baca Quran..and belek2 sikit tesis aku ni..walaupun ada keje nak buat, tak tahulah nape jadi malas sangat..asyik nak landing je walaupun tak mengantuk..macam dah takde mood langsung nak buat apa2..

So sekarang, aku terpaksa gagahkan diri aku mulai harini..nak taknak, aku kena bangun jugak..sebab tu la jugak aku jenguk2 blog aku ni..manalah tau boleh timbulkan minat aku balik nak buat benda apa2pun..nak taknak, aku terpaksa kuatkan semangat..aku noticed mood aku ni memang berubah since aku mengandung..coz i know aku bukanlah seorang yg pemalas sangat nak buat kerja!(bukan angkat bakul sendiri ek..huhu)..

Diharap sindrom kemalasan aku ni tak berpanjanganlah..camne nak keje nanti kalau asyik malas2..nak submit tesis lagi ni..aduh..kuatkanlah sikit semangat aku..

Thursday, January 13, 2011

Finally, u got it!

Banyak i nak update pasal Hannan..biar sape2 yg baca sampai nak termuntah..Well, diharap takde sapa yg menyampah atau nak termuntah ok..coz this is my blog..it's all about 'MY PRECIOUS LIFE'..hehe..

Kan entry i aritu i ada blog out about my daughter yg request subang telinga dari i..ni semua sebab dia terpengaruh tengok i pakai subang jugak..so, when jalan2 kat The Mines dengan adik2 i, i jumpa satu kiosk ni tepi tangga..tanya2 boleh ke tindik telinga budak, dia cakap boleh..murah jer..sebelah telinga RM5 je..so ada 2 telinga, total RM10 jer sekali dengan subang..hehe..

Makanya, tercapai jugaklah hasrat si Hannan nak pakai subang..hehe..For the 1st time, mula2 letak Hannan atas chair khas utk orang tindik telinga..punyalah semangat gila Hannan bila i cakap nak pakaikan dia subang..she's so gedix..dah get ready dgn 2 orang 'penembak', suppose sorang je yg buat..but since mangsa tembak tu adalah kanak-kanak, haruslah standby dgn 2 orang sebab takut bila dah kena tindik sebelah telinga, dia sakit and terus taknak sebelah lagi..so, nasib baik dorang ni bijak jugak guna 2 orang terus..

I memang regret betul time tu sebab tak snap picture Hannan masa tu..sebab i pulak yg risau tengok dia..padahal, kamera memang dah ada dlm handbag okeh..aish...memang geramlah masa tu sebab dah balik baru teringat nak amik pic..punyalah risau kat Hannan sampai tak ingat apa..

Ok..back to story..sebaik saja tembakan dilepaskan kt cuping telinga, guess what? hehe..of course la Hannan menangis..and i'm sure dia nangis sebab terkejut..memangla..lagipun dia dah spray ubat kebas sikit kt telinga..sejuk kot..sebab adik i pun tindik telinga jugak right after Hannan selesai..punyalah nangis Hannan..maybe sebab terkejut..but then after i showed to her the new earring thru cermin, terus dia senyap..she was shocked to see her new earring that she has..hehe..memang dia pelik sungguh tiba2 je dah ada subang atas telinga..terus senyap..stop crying..sampai orang kedai pujuk2..hehe..

Bila balik, time dia tido dalam keta, i sempat snap pic telinga dia..hehe..ini sahaja pic yg i ada..menyesal sungguh i tak amik pic..takleh dijadikan kenanganlah!!!

 Gedik dulu sebelum tau kena tindik telinga

"Telinga anan takdak subang..mama ada." ayat Hannan
suka cakap
 Mama Hannan, mcm biasa..suka pejam mata bila
amik pic..

Pekena Kenny Rogers dulu Makngah Hannan belanja..
Ni telinga Hannan..bukan subang emas ni..subang ni
memang orang selalu pakaikan kalau mula2 tindik
telinga..

Teringat time i kecik2 dulu, orang jual subang datang rumah and buat servis tindik telinga dari rumah ke rumah..but itu zaman dulu..zaman sekarang dah takde dah..i dikira awal jugaklah pakai subang masa tu..the same earring yg Hannan pakai jugak..

 
Right after tindik telinga, dah boleh lompat2 dah..dia
sebenarnya terlupa yg dia tengah pakai subang..
memang tak rasa apa2 pun..

Almost 1 month pakai earring ni, telinga Hannan
still ok..takde kesan2 lain pun..dia memang tak allergi..
Sebab adik i pakai subang yg sama dgn dia, baru 2 hari, 
dia dah gatal2 and cuping telinga bengkak..which 
means earring tu tak sesuai dgn kulit dia..since 
Hannan still ok lagi, i biarkan jer dia pakai dulu..
kalau tak sesuai, i kenalah cari subang emas pulak
untuk dia..

Wednesday, January 12, 2011

Kanak-kanak memang suka meniru..

 Ini baru permulaan..

 When papa solat, Hannan pun nak solat jugak..
but, papa jadi makmum ok!!haha

 Nape papa dah bangun?ke Hannan yg terlupa rakaat berapa?

 "Ok..anan dah abis 'colat' ni"

 Ni adegan lain pulak..bila orang sume sibuk try shoes, 
diapun grab sepasang, then..
.
.
.

 Try to open her shoes..i donno whether she knows what
she's doing..but what i can say, she loves to do what people do around her..
and of course she knows that shoes is not for her..

 Trying beg also..Ya rabbi..salesgirl pun gelak okeh..

 Then, she put back at the place..good girl!

Again, trying to belek2 purse as her aunty was looking 
for the purse also..she juz do what she saw around..

 ni belum adik sendiri lagi..kalau adik sendiri, abis lah..

OMG..see?toddler at the age memang suka meniru 
apa orang buat..bila baby nangis, terus selak baju..adoi..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...